Homemade Molokheya, Homemade Delicious ★
Ik weet nog de aller eerste keer dat ik
in de keuken (van mijn schoonouders in Egypte) stond en een volwaardig
Egyptisch gerecht op tafel moest zien te zetten. De stress die er bij kwam
kijken om mijn schoonfamilie te imponeren, hielp natuurlijk ook niet.
Het moment dat ik had besloten om er toch
aan te gaan staan en te beginnen met het opzetten van water, kreeg ik het
gasfornuis niet aan. Een spetterend begin! Gelukkig was dit makkelijk te
verhelpen door aan de juiste knoppen de draaien 😊 Het water
was bedoeld om de rijst in te koken, appeltje eitje, dacht ik nog bij mezelf.
Viel dat even tegen..! Ik moest de rijst droog koken, terwijl ik altijd gewend
was om het in ruim water te koken en vervolgens af te gieten. Dus heb ik
continu in de gaten moeten houden of de rijst niet te droog werd en of het al
gaar was (en kokende rijst is heet, kan ik je vertellen, dus nog een verbrande
tong ook..!). Ondertussen moest ik natuurlijk ook doorgaan met de rest van het
gerecht, het koken van de molokheya (weet je nog, schoonmoeders molokheya (ملوخية)?) en het toevoegen van gebakken knoflook. Ook nog
even een dingetje, knoflook bakken.. Dat gaat heel hard als het vuur hoog staat
en je ondertussen nog de rijst moet checken en proeven..! Dus nu was niet
alleen mijn tong, maar ook de knoflook verbrand. De tweede poging ging gelukkig
beter en de knoflook werd iets minder zwart. Ondertussen had ik de molokheya al
opstaan en voegde ik daar mijn ‘perfect’ gebakken knoflook aan toe. Helemaal
blij dat het me was gelukt om molokheya te maken, dacht ik te ruiken dat er
iets in de fik stond… Stond mijn rijst aan te bakken! Dus ik snel de pan van
het vuur gehaald en geroepen dat we aan tafel konden. Voor een eerste poging
was het niet eens helemaal mislukt.. 😉
Knoflook bakken is eigenlijk helemaal
niet zo moeilijk, als je er maar bij blijft staan en het vuur niet te hoog zet
(en blijft roeren!). Om de rijst te koken heb ik een tip van mijn schoonmoeder
gekregen. Op het moment dat je de rijst in de pan hebt gegooid en er water aan
toe voegt, moet je ervoor zorgen dat er nog nét een pollepel recht in overeind
kan blijven staan. Voeg je teveel water toe, valt die uiteraard meteen om. Mijn
eigen tip is om er bij te blijven staan om je rijst in de gaten te blijven
houden en om af en toe te proeven. Wel even blazen..! Voordat je, net als ik,
je tong verbrand..
Ondertussen zit het maken van molokheya
en het droog koken van rijst aardig in mijn vingers. Oefening baart kunst! Op de
dagen dat ik het klaar maak, ruikt de hele straat naar gebakken knoflook (en
NIET naar vuur 😊). De rijst die ik klaar maak, varieert. De ene keer doe ik er
tomatensaus met stukjes tomaat doorheen en de andere keer verse koriander.
Heerlijk om hiermee te spelen.
Ook moet ik altijd een bakje molokheya
apart houden voor mijn ouders. Vooral mijn moeder is er dol op! Molokheya is
niet bekend in Nederland. Het ziet er een beetje uit als spinazie, maar zo
smaakt het niet! Het is hier ingevroren verkrijgbaar in halal slagerijen, zoals
ik ze graag noem. Dit zijn Arabische slagerijen waar onder meer ook vers vlees
en heerlijk brood te verkrijgen is. Zeker de moeite waard om er eens één op te
zoeken! In Eindhoven kan ik er sowieso al twee aanraden: Slagerij Diyar, waar
ze overheerlijk, versgebakken ‘flatbread’ (Libanees brood) verkopen en slagerij
Bilal, waar ze het lekkerste halal vlees van Eindhoven verkopen. Dat vind ik
tenminste!
Maar waar je je eten ook vandaan haalt,
er is één ding het allerbelangrijkste als je kookt. Kook met je hart, kook met
je gevoel! Maar… Blijf wel proeven…. 😊
🥘 ↣ CH, Foodtastic
Reacties
Een reactie posten