2x Koerdisch eten!



                                
Weer zin in een heerlijk Midden-Oosters gerecht? Al eerder lieten we jullie kennis maken met molokheya en gevulde wijnbladeren op Egyptische wijze. Nu is het tijd voor twee  Syrisch- Koerdische gerechten. Mijn vader is een Koerd uit Aleppo en een koning in de keuken. Vandaag heeft hij mij toegang gegeven tot zijn Koerdische recepten en heb ik geleerd hoe je mijn persoonlijke favorieten maakt op zijn Koerdisch! 

We beginnen met mijn nummer 1 bij mij thuis ook wel ‘het prutje’ genoemd maar aangezien ik dat natuurlijk niet zo in een blog kan noemen, vroeg ik mijn vader naar de officiële naam. Na het gerecht als zo’n 100x gegeten te hebben weet ik nu dat het  امام  heet ofwel: Imam. Dit is een heerlijk gerecht dat bestaat uit aubergine, ui, knoflook, paprika en tomatenblokjes. Helaas niet heel erg dieet geschikt aangezien de aubergine gefrituurd wordt. Aubergine heeft de eigenschap veel olie op te nemen, wat de smaak overigens alleen maar ten goede komt. Dit gerecht zorgt juist voor een smeuïge touch bij een bord rijst of bulger en is bovendien heel eenvoudig te maken.  Probeer en proef zelf! 

Wat heb je nofig voor 4 personen? 

           -       Iets minder dan een halve fles zonnebloemolie 

-       8 teentjes knoflook (als je niet zo’n fan bent van knoflook mag minder natuurlijk ook)
-       4 uien 
-       2 aubergines 
-       2 blikjes tomatenblokjes 
-       2 (grote) rode paprika’s 


Bereidingswijze 

Pers eerst de knoflook en houd die apart voor later. Snij daarna de ui in halve ringen, de paprika in reepjes en de aubergine in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Verwarm vervolgens een grote hoeveelheid olie en bak/frituur de aubergines totdat ze goudbruin zijn en leg ze vervolgens op een bord. Als de aubergines klaar zijn, zijn de uien en de knoflook aan de beurt. Bak ze samen kort in de olie (let op; de olie is erg heet!) en leg de ui en knoflook op een schaaltje. Tot slot bak je ook de paprika. Gooi daarna alles terug in de pan, en doe de tomatenblokjes erbij. Als het goed is de olie nu opgenomen in het eten, je kan nog wel een beetje olie boven opzien maar dat mag. Laat nu alles sudderen en roer af en toe even in de pan, anders brandt het aan (zo als bij mij gebeurde ;)).

Ik zou het minimaal een half uurtje laten sudderen maar hoe langer hoe lekkerder het wordt want dan trekken alle smaken goed in elkaar. Als extra touch; gooi er nog wat gesneden peterselie bovenop als je daar een liefhebber van bent. 

Dit gerecht komt goed tot zijn recht met een bord witte rijst, maar is ook lekker met naan, Syrische brood zoals wij dat thuis noemen. Maar in de winkel wordt het verkocht als Libanees brood. Behalve bij de Turkse supermarkt tegenwoordig ook bij de Albert Heijn verkrijgbaar!   

Humusssssss

In de supermarkt is het volop verkrijgbaar en in vele variaties: humus. Maar niets gaat boven de zelfgemaakte. Test het onderstaande recept zelf uit. Wedden dat je nooit meer genoegen neemt met de humus uit de winkel?   

Wat heb je nodig?


-       1 blikje kikkererwten
-       2 theelepels komijn 
-       1,5 eetlepel tahin pasta 
-       1 teentje knoflook 
-       1 eetlepel yoghurt 
-       Citroensap 
-       Beetje water 
-       Staafmixer 
-       Olijfolie

Pak een kom en doe daarin de kikkererwten met vocht, de tahin de yoghurt en de komijn. Pers de knoflook erboven en voeg een beetje citroensap toe. Pak de staafmixer en mixen maar! Dat gaat waarschijnlijk een beetje moeilijk, voeg er daarom een scheutje water bij.  En taaadaaaa…..! Zie daar je overheerlijke humus! 

Volgens Koerdische tradities serveer je de humus op een bordje en maak je in het midden een kuiltje. Giet daarin wat olijfolie in en garneer het geheel met rode peper, komijn. Olijfolie is essentieel, dit hoort er echt bij! 
Smullen maar!


Check ook onze Instagram
Sjir 







Reacties

Populaire posts