De échte gevulde wijnbladeren volgens schoonmoeders recept
Nadat ik jullie helemaal lekker heb gemaakt met de
Egyptische molokheya, wordt het misschien wel eens tijd om jullie zelf lekker aan het werk te zetten. Vandaag staat er ‘mahshi’ (محشي) op het menu (weet je nog? Dat
hadden we ook besteld in dat leuke Egyptisch restaurantje in Rotterdam).
Mahshi is eigenlijk niet meer dan groenten gevuld met rijst. Je kan paprika’s
vullen, courgettes, aubergines, koolbladeren en wijnbladeren. De
wijnbladeren gevuld met rijst ken je misschien wel, die worden in Nederland
verkocht onder de naam Dolma’s. Maar échte gevulde wijnbladeren maak je
natuurlijk zelf.
Toen ik in Egypte woonde, heb ik van mijn schoonmoeder en
schoonoma geleerd hoe ik mahshi kan maken. Met z’n drieën zaten we aan tafel de
wijnbladeren op te rollen. Een heel leuk plaatje om op te sturen naar mijn
eigen familie in Nederland! 😊 Nu ik weer gewoon in Nederland woon, wil ik
nog altijd graag Egyptisch koken. Mahshi vind ik zelf één van de lekkerste
gerechten en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Het lastigste is om de beste wijnbladeren te vinden.. 😉 Je kan ze in pot verkrijgen in de halal
slagerijen (bijvoorbeeld bij deze slagerij in Eindhoven). Wij nemen altijd
verse bladeren mee uit Egypte als we op familiebezoek zijn geweest. Dan kunnen
we ze hier per portie invriezen en gebruiken. Dat is natuurlijk wel iets
lekkerder, maar ook de wijnbladeren uit pot smaken prima.

Nu jullie weten waar de wijnbladeren te halen zijn,
kunnen we aan de slag! Zorg dat je genoeg ruimte hebt en pak er lekker een
stoel bij voor het rollen van de mahshi.
Onze benodigdheden:
-
Rijst (het liefst
Egyptische rijst, verkrijgbaar in sommige halal slagerijen)
-
Tomatenpuree en verse
tomaten
-
Rode ui
-
Verse dille, koriander en
peterselie
-
Bouillonblokje
-
Wijnbladeren
-
Groente voor onder in de
pan (paprika, tomaten, ui, wortel, mag van alles zijn)
Alle hoeveelheden zijn, lekker op z’n Egyptisch,
gevoelsmatig. Alles moet uiteraard wel in verhouding zijn met elkaar en de
rijst mag best ‘nat’ zijn (van de tomatenpuree).
We beginnen met het voorbereiden van de rijst. In Egypte
hebben ze de gewoonte om rijst van tevoren te wassen en dit doe ik hier ook
altijd met de Egyptische rijst. Dus als eerste wassen we de rijst en doen we
die in een grote bak. We snijden de tomaten en ui(en) in kleine stukjes. Die
voegen we samen met de tomatenpuree toe aan de rijst. Vervolgens hakken we de
kruiden fijn, of zoals ik het doe, knippen we de kruiden fijn. Ik heb zo’n kruidenschaar,
super handig, al blijft er vaak de helft van de kruiden inhangen die ik er dan
weer met een mes uit moet halen. Maar ik ben niet zo handig in het hakken van
kruiden, dus blijf ik het maar knippen. Die kruiden voegen we vervolgens aan
het rijstmengsel toe en we mengen alles door elkaar. Als het mengsel nog niet
echt nat is, kun je altijd nog wat water toevoegen dat je aanmaakt met een
bouillonblokje. Als laatste voegen we nog wat zout toe aan het mengsel, ook dit
doen we naar eigen inzicht. Nu is de rijst klaar en kunnen we bijna aan de
mahshi gaan beginnen.
Eerst gaan we er nog even voor zorgen dat de pan klaar
staat, zodat we de gerolde mahshi er alleen nog maar in hoeven te leggen. We
hebben aparte groenten voor onder in de pan, die gaan we in platte schijven of
ringen snijden. We moeten ervoor zorgen dat de bodem van de pan bedekt is met
groenten, zodat de mahshi niet aan kan branden. Als dit gebeurd is, zijn we
echt zover om te gaan rollen!
Zorg ervoor dat je lekker zit en dat je weer wat ruimte
hebt. Ik maak zelf altijd veel rotzooi als ik kook, maar hiervoor is het handig
als je wat meer bewegingsruimte hebt. Het is handig om een snijplank te
gebruiken om op te rollen, dan blijft de rest tenminste schoon (als het goed is
😉). We leggen het eerste blad op de snij
plank, de nerven kunnen zowel aan de boven- als onderkant liggen, dit maakt
voor de smaak niet uit. Als je ze mooi wil maken, zorg dan dat ze met de nerven
naar boven liggen. Het handigste is als je het stokje naar je toe legt. Vervolgens
leg je een strookje rijst in het midden van het blad. Niet te veel, want dan
kun je hem bijna niet meer op rollen. Maar ook niet te weinig, want dan proef je de
rijst natuurlijk niet meer. Vervolgens tillen we het onderste stukje van het
blad (de kant met het stokje) over de rijst heen, drukken we die aan en leggen
we de zijkanten naar binnen. Dan houd je een rechthoekig stuk over en die
rollen we gewoon helemaal op. De bladeren zijn nog vochtig, dus blijven uit
zichzelf al plakken. Je kan ze nog licht aandrukken om er zeker van te zijn dat
ze niet uit elkaar vallen. We leggen ze meteen in de pan, mooi in de rondte.
Maak er maar een kunstwerk van! Als de pan mooi gevuld is en je wijnbladeren en
rijst op is, kunnen we de mahshi op gaan zetten. We vullen de pan eerst met
water dat aangemaakt is met een bouillonblokje. Je kan uiteraard ook gewoon
verse bouillon gebruiken, of vers getrokken kippensoep (dát maakt het
natuurlijk nóg lekkerder!). De mahshi moet nét onder water liggen. Vervolgens
zetten we de pan op het vuur en wachten we totdat het aan de kook is. Daarna
draaien we het vuur lager en moeten we wachten totdat het water verdampt is en
de mahshi gaar is. En dan heb je zomaar je eerste mahshi gemaakt!
Bij ons thuis wordt de mahshi altijd mooi gepresenteerd
door mijn vriend. De mahshi wordt netjes op een bord gelegd en geserveerd met
bijvoorbeeld een takje peterselie erop. Het oog wil ten slotte ook wat!
Dit recept is natuurlijk hetzelfde voor de andere soorten mahshi. Mahshi met koolbladeren werkt hetzelfde, dan moet je alleen de bladeren een paar seconden in kokend water leggen. Mahshi met courgette, paprika en aubergine is met hetzelfde rijstmengesel. Je moet dan alleen even je groenten uithollen. 😊
Dit gerecht is perfect te combineren met kip, salade en een
lekker vers sapje (wellicht zijn deze sapjes iets voor jou!). Ook heel handig
als tapas gerechtje of als je je familie en vrienden wil imponeren met een
heerlijk Egyptisch gerecht!
🥘 ↣ CH, Foodtastic
Reacties
Een reactie posten