De échte gevulde wijnbladeren volgens schoonmoeders recept

Nadat ik jullie helemaal lekker heb gemaakt met de Egyptische molokheya, wordt het misschien wel eens tijd om jullie zelf lekker aan het werk te zetten. Vandaag staat er ‘mahshi’ (محشي) op het menu (weet je nog? Dat hadden we ook besteld in dat leuke Egyptisch restaurantje in Rotterdam). Mahshi is eigenlijk niet meer dan groenten gevuld met rijst. Je kan paprika’s vullen, courgettes, aubergines, koolbladeren en wijnbladeren. De wijnbladeren gevuld met rijst ken je misschien wel, die worden in Nederland verkocht onder de naam Dolma’s. Maar échte gevulde wijnbladeren maak je natuurlijk zelf. 

Toen ik in Egypte woonde, heb ik van mijn schoonmoeder en schoonoma geleerd hoe ik mahshi kan maken. Met z’n drieën zaten we aan tafel de wijnbladeren op te rollen. Een heel leuk plaatje om op te sturen naar mijn eigen familie in Nederland! 😊 Nu ik weer gewoon in Nederland woon, wil ik nog altijd graag Egyptisch koken. Mahshi vind ik zelf één van de lekkerste gerechten en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Het lastigste is om de beste wijnbladeren te vinden.. 😉 Je kan ze in pot verkrijgen in de halal slagerijen (bijvoorbeeld bij deze slagerij in Eindhoven). Wij nemen altijd verse bladeren mee uit Egypte als we op familiebezoek zijn geweest. Dan kunnen we ze hier per portie invriezen en gebruiken. Dat is natuurlijk wel iets lekkerder, maar ook de wijnbladeren uit pot smaken prima. 

Nu jullie weten waar de wijnbladeren te halen zijn, kunnen we aan de slag! Zorg dat je genoeg ruimte hebt en pak er lekker een stoel bij voor het rollen van de mahshi.


Onze benodigdheden:
-          Rijst (het liefst Egyptische rijst, verkrijgbaar in sommige halal slagerijen)
-          Tomatenpuree en verse tomaten
-          Rode ui
-          Verse dille, koriander en peterselie
-          Bouillonblokje 
-          Wijnbladeren
-          Groente voor onder in de pan (paprika, tomaten, ui, wortel, mag van alles zijn)
Alle hoeveelheden zijn, lekker op z’n Egyptisch, gevoelsmatig. Alles moet uiteraard wel in verhouding zijn met elkaar en de rijst mag best ‘nat’ zijn (van de tomatenpuree). 


We beginnen met het voorbereiden van de rijst. In Egypte hebben ze de gewoonte om rijst van tevoren te wassen en dit doe ik hier ook altijd met de Egyptische rijst. Dus als eerste wassen we de rijst en doen we die in een grote bak. We snijden de tomaten en ui(en) in kleine stukjes. Die voegen we samen met de tomatenpuree toe aan de rijst. Vervolgens hakken we de kruiden fijn, of zoals ik het doe, knippen we de kruiden fijn. Ik heb zo’n kruidenschaar, super handig, al blijft er vaak de helft van de kruiden inhangen die ik er dan weer met een mes uit moet halen. Maar ik ben niet zo handig in het hakken van kruiden, dus blijf ik het maar knippen. Die kruiden voegen we vervolgens aan het rijstmengsel toe en we mengen alles door elkaar. Als het mengsel nog niet echt nat is, kun je altijd nog wat water toevoegen dat je aanmaakt met een bouillonblokje. Als laatste voegen we nog wat zout toe aan het mengsel, ook dit doen we naar eigen inzicht. Nu is de rijst klaar en kunnen we bijna aan de mahshi gaan beginnen. 

Eerst gaan we er nog even voor zorgen dat de pan klaar staat, zodat we de gerolde mahshi er alleen nog maar in hoeven te leggen. We hebben aparte groenten voor onder in de pan, die gaan we in platte schijven of ringen snijden. We moeten ervoor zorgen dat de bodem van de pan bedekt is met groenten, zodat de mahshi niet aan kan branden. Als dit gebeurd is, zijn we echt zover om te gaan rollen!

Zorg ervoor dat je lekker zit en dat je weer wat ruimte hebt. Ik maak zelf altijd veel rotzooi als ik kook, maar hiervoor is het handig als je wat meer bewegingsruimte hebt. Het is handig om een snijplank te gebruiken om op te rollen, dan blijft de rest tenminste schoon (als het goed is 😉). We leggen het eerste blad op de snij plank, de nerven kunnen zowel aan de boven- als onderkant liggen, dit maakt voor de smaak niet uit. Als je ze mooi wil maken, zorg dan dat ze met de nerven naar boven liggen. Het handigste is als je het stokje naar je toe legt. Vervolgens leg je een strookje rijst in het midden van het blad. Niet te veel, want dan kun je hem bijna niet meer op rollen. Maar ook niet te weinig, want dan proef je de rijst natuurlijk niet meer. Vervolgens tillen we het onderste stukje van het blad (de kant met het stokje) over de rijst heen, drukken we die aan en leggen we de zijkanten naar binnen. Dan houd je een rechthoekig stuk over en die rollen we gewoon helemaal op. De bladeren zijn nog vochtig, dus blijven uit zichzelf al plakken. Je kan ze nog licht aandrukken om er zeker van te zijn dat ze niet uit elkaar vallen. We leggen ze meteen in de pan, mooi in de rondte. Maak er maar een kunstwerk van! Als de pan mooi gevuld is en je wijnbladeren en rijst op is, kunnen we de mahshi op gaan zetten. We vullen de pan eerst met water dat aangemaakt is met een bouillonblokje. Je kan uiteraard ook gewoon verse bouillon gebruiken, of vers getrokken kippensoep (dát maakt het natuurlijk nóg lekkerder!). De mahshi moet nét onder water liggen. Vervolgens zetten we de pan op het vuur en wachten we totdat het aan de kook is. Daarna draaien we het vuur lager en moeten we wachten totdat het water verdampt is en de mahshi gaar is. En dan heb je zomaar je eerste mahshi gemaakt!


Bij ons thuis wordt de mahshi altijd mooi gepresenteerd door mijn vriend. De mahshi wordt netjes op een bord gelegd en geserveerd met bijvoorbeeld een takje peterselie erop. Het oog wil ten slotte ook wat!


Dit recept is natuurlijk hetzelfde voor de andere soorten mahshi. Mahshi met koolbladeren werkt hetzelfde, dan moet je alleen de bladeren een paar seconden in kokend water leggen. Mahshi met courgette, paprika en aubergine is met hetzelfde rijstmengesel. Je moet dan alleen even je groenten uithollen. 😊
Dit gerecht is perfect te combineren met kip, salade en een lekker vers sapje (wellicht zijn deze sapjes iets voor jou!). Ook heel handig als tapas gerechtje of als je je familie en vrienden wil imponeren met een heerlijk Egyptisch gerecht!


🥘 ↣ CH, Foodtastic

Reacties

Populaire posts